Vi på gården

 

Gården med anor från 1600-talet drivs nu av oss; Ronny och Maria med barnen Amanda, Milton och Wilmer. Vår målsättning är att producera hälsosamma och rena livsmedel. Vi odlar ekologiskt med metoder som kombinerar det bästa av gammal kunskap, erfarenhet och ny teknik. Självhushållning är något som långt styr vårt arbete på gården och vi älskar att hitta på nya lösningar som effektiviserar arbetet på gården och stödjer ett hållbart tankesätt.

 

På gården huserar även höns och tuppar samt katter och kaniner.

Kor & Bin

 

På Annagården har vi sedan början av 2000-talet biffdjur av rasen Simmental.  Vi har ungefär 50 kor som kalvar på vårvintern. Kalvarna diar och går med sina mammor i ca 6 månader. Simmentaldjuren är lugna, har god tillväxt och är goda moderdjur. Simmental är en av de tyngre nötkötts raserna och växer dessutom bra på enbart grovfoder (gräs, hö och ensilerad halm). Sommartid är djuren ute på bete och även vintertid har de möjlighet till utevistelse i rasthagarna.

 

År 2015 flyttade de första bisamhällena till gården, och antalet kupor har sakta ökat år för år. Våra bikupor är placerade på ett antal ställen runtom i Pensala. Bina samlar nektar och pollen främst i skogsmark och dikesrenar samt i hemträdgårdar. Huvudsakliga dragväxter hos oss är maskros, klöver, vildhallon, blåbär och lingon. Honungen som fr.o.m. hösten 2018 är EKO-certifierad säljer vi i vår gårdsbutik.