Godbitar ni hittar hos oss

Här har vi samlat tips och erfarenheter vi samlat på oss under de år som vi sålt kött direkt till er kunder. Har ni önskemål på specialstyckning eller styckningsdetaljer kan ni ta kontakt så brukar det gå att ordna.

 

Ta gärna kontakt så berättar vi mera!

Innerfilén & Flankstek

 

Innerfilén säljer vi vanligen i bitar på 0,5-1 kg, möraste och dyraste biten. Ytterfilén kan man få som bit eller skivad. Entrecote är också en del från ryggen men med mera fett än filerna.  Rostas, som är den möraste delen av rostbiffen och anses ligga mellan inner- och ytterfilé i mörhet är en personlig favorit som funkar bra både att skiva och grilla eller att tillreda i ugn som rostbiff.

 

Flankstek som är ett tunt köttstycke som finns på djurets sida eller flanken, kan sättas hel på grillen. Men kom ihåg att skiva upp den tvärs över köttfibrerna efter grillning. Vi brukar också ytsnitta den före tillredning. Picanha är ännu en del utskuren ur rostbiffen. Kallas även rostbiffslock och detaljen borde ha ett rejält lager fett på sig för att vara korrekt. Unga slaktdjur har dock sällan någon fettkappa. Ribs plockar vi även fram här. Tänker ni grilla nötribs bör ni komma ihåg att koka ribsen ett par timmar före. Grillningen blir då mera ett sätt att griljera köttet i detta fall.

 

Stekar

 

Stekar hittas av många slag. Normalt har vi dessa hemma: rostbiff, innerstek, hörnstek, ytterstek, rulle och bogstek. Finns otaliga recept och varianter att gå efter. Vi tycker resultatet blir bäst om man har låg temperatur i ugnen och låter steken ligga i ugnen längre. Använd en stektermometer och stek tills köttet har ungefär följande innertemperatur:

 Rare = 58 grader

Medium = 64 grader

Well done = 70 grader

Låt köttet vila en halv timme innan det skärs upp.

 

Det smakrika framdelsköttet kräver längre tillagningstid för att bli riktigt mört, och det lämpar sej bra för långkok och pulled beef. Bringan är en detalj som vi brukar använda till långkok. Högrev är etta när vi vill göra pulled beef. I sortimentet finns också ossobuco (kött med märgben), grytbitar och stekstrimlor. Dessa gör sig bäst i grytor eller som soppkött.

 

Färs

 

Oftast hittar ni tre olika sorter av maletkött hos oss. Traditionellt nötmalet, stekmalet och hamburger klassikern mald högrev.

 

Vi värnar om våra djur och vi vill även ta tillvara så mycket som möjligt av djuret vid slakt. Därför består sortimentet också av lite speciella men mycket delikata styckningsdetaljer som inte alltid hittas i vanliga butiker. Som exempel kan nämnas lever, hjärta, tunga, kind, svans, märgben, slaktarbiff och fett.