Gårdens Produkter

Ni kan köpa nötkött, honung och mjöl direkt från vår gårdsbutik eller via Reko-ringarna i Jakobstad, Nykarleby, Oravais-Vörå-Maxmo, Kvevlax och Vasa. Vi deltar ibland också vid marknader och matmässor i närområdet.

 

Nötkött

 

Slakten sker vid det närbelägna och småskaliga slakteriet Tajma i Kållby. Vid slakten sätts stor vikt vid att djuren ska ha en så stressfri miljö som möjligt. Djuren har en halvtimmes resa till slakteriet och transporten sker alltid dagen före slakt. Efter slakt hängmöras köttet, framdelen en vecka och bakdelen två veckor . Sedan styckas och vacuumförpackas köttet och hämtas tillbaka hem till gården. Vi vacuummörar stekar och filéer i +0-2 graders kyl i ca 1 månad varefter de fryses. Fråga efter våra långmörade stekar för riktigt mört kött!

Honung

 

Produktionen är småskalig och vi eftersträvar bästa kvalitet. Därför värmebehandlas inte honungen och detta gör att alla näringsämnen bibehålls på bästa sätt. Honungen säljs alltid som rå honung, detta gör att honungen kristalliseras och blir hård en tid efter att den slungats och tappats på burkar. Vi du ha flytande honung kan du försiktigt värma honungen till önskad konsistens. Efter uppvärmningen blir den inte hård igen.

 

Tips! Passa på att boka in ett besök i juli-augusti när vi har nyslungad honung, den smakupplevelsen vill vi gärna dela med oss av. Då kan ni även hämta honung i egna kärl.

 

Mjöl och gryn

 

På gården odlar vi vete, råg, korn, havre och ärter. År 2010 skaffade vi en mindre stenkvarn med siktverk. Därmed började vi öva att mala och baka med spannmål odlat på den egna gården. I dagsläget kan vi framställa vetemjöl i olika grovlekar: osiktat, finsiktat, graham, mannagryn och kli.

 

Visste du att hela spannmålskärnor innehåller många mineraler och vitaminer som efter malning ganska snabbt börjar försvinna? Mjöl som förvarats länge har mist mycket av de nyttigheter som det en gång innehöll. Vi har möjlighet att mala mjöl vartefter det används.

 

Under år 2019 planeras införskaffning av en större stenkvarn, skalmaskin och grynmangel. När dessa tagits i bruk kan både mängd och sortimentet utökas. Vi håller även på att uppföröka flera äldre kultursorter av spannmål, så inom några år kommer denna verksamhet att ge mycket nytt att lära och förhoppningsvis även fina produkter.